Wijnkeuringen 2007

Uitslag nationale wijnkeuring 2007. De volgende wijnen zijn in de prijzen gevallen;

 • Solaris; Zilveren medaille
 • Johanitter; Bronzen medaille
 • Weerkomm’n; keurzegel
 • Rondo; Keurzegel
 • Regent Fruitig 2006; Keurzegel

Daarmee hebben de Achterhoekse Wijnbouwers zowel in wit als rosé als rode wijnen prijzen behaald. Op dit resultaat mag men met recht trots zijn.

Achterhoekse wijnbouwers 5 keer in de prijzen! De Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers zijn afgelopen zondag tijdens de nationale wijnkeuring maar liefst vijf keer in de prijzen gevallen. Met een zilveren, een bronzen medaille en drie keurzegels werd de Acherhoekse wijn als zeer goed beoordeeld door de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN).

De keuring vond plaats volgens de normen van het Office International de la Vigne et du vin (OIV). De onafhankelijke keuringscommissie was zeer onder de indruk van de wijnen van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Alle ingezonden wijnen werden geanalyseerd door een laboratorium in Geisenheim in de Rheingau. Na goedkeuring volgde het oordeel van een proefpanel van wijnprofessionals. De medaillewinnaars werden afgelopen zondag in het zonnetje gezet.

De Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers bestaat uit 11 enthousiaste wijnbouwers die hun kennis, ervaring en krachten bundelen om structureel een unieke streekwijn van hoge kwaliteit onder eigen label te produceren. De bevlogen wijnboeren zijn door hun samenwerking in staat om expertise in te huren. Ze kunnen daardoor professioneel worden begeleid door de zeer deskundige wijnmakers Markus Regnery uit Duitsland en Oliver Meckler uit Zuid-Afrika.

Van de 40.000 door de Achterhoekse wijnbouwers geproduceerde flessen wijn zijn er tijdens de nationale wijnkeuring door de Stichting Wijninstituut Nederland 32.000 in de prijzen gevallen, een unicum. Het gaat om wijn in alle categorieen: wit, rosé en rood. De keuringscommissie roemde de verrassende smaak van de wijnen uit de Achterhoek.

 

In de Achterhoek, dat verrassende stukje Nederland, daar waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan, heeft zich een nieuwe, unieke ontwikkeling voorgedaan. In 2004 zijn er wijngaarden aangeplant, waardoor de Achterhoek het grootste wijnbouwgebied in Nederland is geworden en waarvan nu de eerste wijnen verkrijgbaar zijn.

Dit unieke project met als doel een streekproduct van hoge kwaliteit vloeit voort uit de initiatiefnemers van de Stichting Wijnbouw Achterhoek.De Stichting heeft gezorgd voor subsidie en een cursus i.s.m. Wageningen UR zodat het voor belangstellenden mogelijk was opgeleid te worden tot wijnbouwer.Hier zijn de Cooperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers uit voort gekomen. 10 ondernemers zijn dit samenwerkingsverband aangegaan en hebben gezamenlijk in 2004 hun wijngaarden aangeplant.Inmiddels is per 2006 een nieuw lid toegetreden. Door dit samenwerkingsverband zijn de leden gehouden aan het naleven van voorschriften en adviezen voor wat betreft productie en kwaliteit om tot een wijn van hoge kwaliteit te komen</p>

De wijngaardeniers heten u van harte welkom en nodigen u uit voor een bezoek in hun wijngaarden die vaak verscholen liggen in het mooie coulissenlandschap van de Achterhoek waar u nog kunt genieten van rust en natuur en u zult verrast zijn door deze wijnen van Achterhoekse bodem.

 

Wijnkeuringen 2008

De volgende wijnen zijn in de prijzen gevallen:

 • Solaris Barrique 2007; Zilveren medaille
 • Regent Barrique 2006; Bronzen medaille
 • Uut bloazen 2007; Bronzen medaille
 • Johanitter 2006; keurzegel
 • Weerkomm’n 2007; keurzegel
 • Marecheal Foch 2007; Keurzegel
 • Regent Fruitig 2006; Keurzegel
 • Rondo 2007; Keurzegel

Daarmee hebben de achterhoekse wijnbouwers zowel in wit als rosé als rode wijnen prijzen behaald. Op dit resultaat mag men met recht trots zijn.

Achterhoekse wijnbouwers koploper.

Leden van de Achterhoekse wijnbouwers opnieuw in de prijzen.

Zondag 21 september tijdens de uitslag van de nationale wijnkeuring zijn de Achterhoekse wijnen 8 keer bekroond met een prijs, hieronder het persbericht:

Achterhoekse wijnbouwers koploper bij Nationale wijnkeuring.

Bij de 6e Nationale wijnkeuring in Kasteel Groeneveld in Baarn hebben de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers van alle wijngaardeniers uit Nederland de meeste prijzen in de wacht gesleept, 8 stuks in totaal.

 • De witte Solaris Barrique van 2007 haalde de hoogste prijs, een zilveren medaille.
 • Brons was er voor de rode Regent Barrique 2006 en de witte Merzling 2007.
 • Een winkeurzegel werd verdiend met 5 soorten wijn, de rode Marechal Foch, Regent Fruitig en Rondo, de rosé Weerkomm’n en de witte Johanniter.

In totaal zijn er 118 wijnen ingestuurd , waarvan 50 uit Gelderland. Deze wijnen gaan eerste naar het Duits wijnbouwinstituut in Geisenheim. Daar worden de wijnen technisch onderzocht, of ze niet teveel sulfiet bevatten, teveel vluchtige stoffen etc. 10% van de wijnen is hierdoor afgevallen voor de wijnkeuring. Vervolgens hebben 3 proefpanels met in totaal 17 vinologen al deze wijnen op 1 dag blind geproefd. Zij keuren de wijnen op kleur,geur, smaak, afdronk en algemene indruk.

Bij de beoordeling hanteren de vinologen het internationale 100 punten systeem O.I.V van Parijs, dat overal bij internationale wijnkeuringen wordt gehanteerd. 70 tm75 punten is winkeurzegel 76 tm 81 punten is bronzen medaille 82 tm 88 punten is zilveren medaille 89 tm 94 punten is gouden medaille 95 tm 100 punten is grote gouden medaille Aan een Nederlandse wijn is nog nooit een gouden medaille uitgereikt, ook dit jaar niet. Dit jaar waren er in totaal 5 zilveren, (2007/8, 2006/5) 34 bronzen (2007/9, 2006/18) 37 wijnkeurzegels (2007/39, 2006/21) voor de Nederlandse wijngaardeniers. De 118 wijnen waren afkomstig van 43 wijngaarden (vorig jaar 135 wijnen).

De meeste wijngaarden kwamen uit Gelderland ,13 stuks dan 9 uit Limburg. Gelderland had 50 wijnen ingestuurd, Limburg was 2e met 24 wijnen. Gelderland had ook de meeste prijswinnaars 36 stuks, waarvan 20x wijnkleur, 14 x brons en 2 maal zilver. De vinologen zijn ook getest op hun standvastigheid, terugkerende wijnen (zogenaamde markerwijnen) hebben ze meermalen geproefd en telkens bleken de wijnen hetzelfde beoordeeld te worden.

 

Wijnkeuringen 2009

Uitslag nationale wijnkeuring 2009

Tijdens de Nationale Wijnkeuring 2009 in Baarn zijn wij zes keer in de prijzen gevallen. Met drie bronzen medailles en drie keurzegels werden zes Achterhoekse wijnen als goed beoordeeld door de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN).

De volgende wijnen zijn in de prijzen gevallen:

 • Solaris Barrique: Bronzen medaille
 • Solaris: Bronzen medaille
 • Moj es Kiek’n Rood: Bronzen medaille
 • Moj es kieken Rosé: Keurzegel
 • Rondo: Keurzegel
 • Regent fruitig: Keurzegel
 • Daarmee hebben de Achterhoekse wijnbouwers zowel in wit als rosé als rode wijnen prijzen behaald. Op dit resultaat mag men met recht trots zijn.

De keuringscommissie roemde de verrassende smaak van de wijnen uit de Achterhoek, die ook tijdens de vorige keuringen goed voor de dag kwamen. De keuring vond plaats volgens de normen van het Office International de la Vigne et du vin (OIV). De onafhankelijke keuringscommissie was onder de indruk van de wijnen van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Alle ingezonden wijnen werden geanalyseerd door een laboratorium in Geisenheim in de Rheingau. Na goedkeuring volgde het oordeel van een proefpanel van wijnprofessionals. De medaillewinnaars werden afgelopen zondag in het zonnetje gezet tijdens de prijsuitreiking op kasteel Groeneveld in Baarn. Deze keer vielen zes ingezonden wijnen van de CVAW in de prijzen. Een prima resultaat, zo laat een tevreden Bert Dondergoor weten. “Dit waren de wijnen die we vorig jaar gemaakt hebben toen we nog midden in de bouw van de nieuwe kelder zaten. Op het moment dat de oogst begon en waar de nieuwe apparatuur deels nog tijdens de oogst arriveerde, geïnstalleerd en in gebruik genomen moest worden. Dat we ondanks deze hectiek onze kwaliteit hebben weten vast te houden vind ik een enorme opsteker. De komende jaren zullen we in staat blijken de kwaliteit nog verder uit te bouwen, nu we alles op orde hebben in de kelder.”

 

Wijnkeuringen 2010

Dubbel Goud voor Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers

 • Bij de Berliner Wein Trophy 2010 hebben de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers tweemaal Goud behaald. Zowel de Solaris 2008 als Solaris Op Hout 2008 werden met Goud bekroond.

Het is de eerste maal dat wij wijnen inzonden naar een internationale wijnkeuring. De Achterhoekse wijnen werden op de wijnkeuring in Berlijn volgens strenge internationale normen gekeurd en bleken goed voor goud.

 

Nederlandse nationale wijnkeuring 2010

Dit jaar zijn er voor de eerste keer gouden medailles gewonnen tijdens de Nederlandse wijnkeuring.Vier wijnen die wij instuurden,&nbsp;kregen de volgende waardering:

 • Johanniter Brut: Bronzen medaille
 • A.O. Solaris 2008 Bronzen medaille
 • A.O. Solaris op Holt 2008 Bronzen medaille
 • Regent Barrique 2006: Win zegel
 • Regent Barrique 2008: Win zegel