Achterhoekse Wijnbouwers
werken nauw samen

Historie

Tegenvallende bedrijfsresultaten in de agrarische sector leiden begin jaren 2000 tot veel bedrijfsbeëindigingen op het platteland in de Achterhoek. Wijnbouw kan een alternatief bieden en de diversiteit in streekproducten vergroten, opperde het sociaal-economisch ontwikkelingsbedrijf voor de Achterhoek. De Stichting Wijnbouw Achterhoek met als doel wijnbouw in de Achterhoek te bevorderen werd daartoe opgericht.  18 wijnbouwers in spé starten een scholingsprogramma ontwikkelt door Wageningen Universiteit, met financiële steun van de provincie Gelderland en Europese ontwikkelingsfondsen.

Samen sterk

De toekomstig wijnbouwers waren het met elkaar eens, dat het succes van wijnbouw in; positieve zin kon worden bevorderd door intensief met elkaar te gaan samenwerken. De meest voor de hand liggende structuur hiervoor bleek de coöperatie. In 2004 is daartoe ook opgericht de coöperatie Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW) met 12 leden.

Het motto waarmee de coöperatie aan de slag is gegaan, was en is nog steeds “er is geen substituut voor kwaliteit”. Hiermee aangevende dat wijnbouw alleen succesvol kan zijn als de hoogst mogelijke kwaliteitstandaard wordt nagestreefd. Het kwaliteitsstreven richt zich niet alleen op de wijn, maar ook op de wijze van verbouw van de wijndruiven.

Druiven op natuur logische wijze geteeld

Bij de teelt van onze wijndruiven volgen we het principe van de “lutte raisonnée” (gebruik van bestrijdingsmiddelen alleen als de natuur de wijnboer geen andere keuze laat). Met de op deze wijze milieuvriendelijk geteelde druiven is ons einddoel de productie van wijnen met een duidelijk “terroir” (de Achterhoek) en van hoge kwaliteit.

Achterhoekse kwaliteitswijn van de coöperatie

Gekozen is voor kwaliteitswijn vanaf de aanvang van de eerste oogsten. Om dit te realiseren heeft de coöperatie twee internationaal erkende wijnmakers aan zich weten te verbinden. Oliver Meckler uit Zuid Afrika en Marcus Regnery uit Duitsland. Deze samenwerking heeft ons veel kennis opgeleverd en behoed voor beginners fouten.

Tot ieders verbazing wist de coöperatie reeds met de eerste oogsten in 2006 zich met enkele wijnsoorten op de nationale wijnkeuring positief te onderscheiden door het winnen van zilveren en bronzen medailles. Sinds september van 2008 worden de druiven in onze wijnkelder in het Winterswijks Miste verwerkt en gebotteld.

 

Vinificatie

In de kelder ondergaan de geoogste druiven een proces waarin ze veranderen in wijn.   Dit proces noemen we ook wel vinificatie.

Afhankelijk van het druivenras en het gewenste wijnsoort passen wij verschillende methoden van vinificatie toe.

Koude fermentatie van witte druiven. Het doel van koude fermentatie is het creëren van een fruitige wijn.  De temperatuur blijft tussen de 15 en 17°C en zorgt ervoor dat de vergisting langzaam verloopt. Hierdoor  komen aroma’s en smaakstoffen goed vrij.

Malolactische gisting.  Na de alcoholische gisting bevat de jonge witte wijn een behoorlijk hoog appelzuurgehalte. Door de aanwezige bacteriën worden de aanwezige harde appelzuren omgezet tot een milder melkzuur.

Fermentatie op schil van rode druiven. Het doel van de fermentatie op schil is om de kleur, de smaakstoffen en de tannines uit de schil in het sap te krijgen: een essentieel proces bij de productie van rode wijn. Een schilcontact geeft mooie krachtige wijn. Bij een temperatuur tussen de 27 en 32°C verloopt de gisting optimaal.

Afhankelijk van de te maken wijn gaat deze op roestvrijstalen tanks of ondergaat een vatlagering van enkele maanden tot wel twee jaar.

Het resultaat is een wijn met intense houtaroma’s, die varieert van vol fruitig tot krachtig.

In het vinificatieproces maken wij met enige regelmaat gebruik van de expertise van Marcus Regnery. Hij heeft een eigen wijnbouwbedrijf van 13 ha waar hij bijzondere   en kwalitatief hoogwaardige witte wijnen van de Riesling druif produceert. Zijn expertise,  onze eigen ervaringen en natuurlijk onze unieke druiven geteeld op Achterhoekse bodem  maken onze wijn tot een bijzondere wijn om van te genieten.

 

Druivensoorten

Een aantal van onze druivensoorten nader bekeken.

Witte druiven

Solaris is een witte druif (afstammeling van Merzling met een Muscat druif), een sterke groeier waardoor er elk jaar lange uitlopers ontstaan. De trossen zijn middelgroot met middelgrote druiven en hebben een neutrale smaak.   Lekker voor een stevige witte wijn. De wijn van Solaris wordt omschreven als karaktervol, licht en fruitig. Vaak is er een ananas aroma. De wijn heeft in het algemeen een mooie structuur en volheid, ondersteund door voldoende zuur.

Johanniter is een variëteit veredeld uit onder andere de Riesling en de Pinot Gris.   Het ras bloeit in mei/juni en rijpt half oktober af. De stokken zijn rechtop groeiend. De druiven zijn van middelmatige grootte en compact. De Johanniter druif geeft een krachtige, frisse en fruitige wijn.

Merzling is een witte druif (Riesling x Pinot Gris). Het ras heeft een goede weerstand tegen schimmels. Enkele behandelingen in het voorjaar zorgen ervoor dat de stok prima gezond blijft.

Souvigner Gris is een witte druif (kruising tussen Cabernet Sauvignon x Bronner). De druif geeft neutraal tot licht fruit. Lijkt op een bloemige Pinot Blanc bij voldoende rijping, en op de kruidige Pinot Gris bij volle rijpheid.

Rode druiven

Regent is een kruising Diana Hamburg x Chambourcin. In Nederland is Regent (rond 2004) het meest aangeplante blauwe ras. Hobby-wijngaardeniers hebben er een hele goede stok aan die zonder bespuitingen geteeld kan worden en een goede wijn levert. Regent is een zeer vruchtbaar ras dat snel trossen vormt (soms zelfs al het tweede jaar) en een behoorlijke opbrengst geeft.

Marechal Foch is een Frans hybride ras, genoemd naar een bekende Franse maarschalk uit de Eerste Wereldoorlog. Dit ras kan ook op koelere plaatsen worden geteeld. Heeft tijdens de oogst toch regelmatig kleine harde groene besjes in de tros zitten.

Rondo is een uit Tsjechië afkomstige druif. De Rondo loopt vroeg in het voorjaar uit en geeft veel blad. Dit vroeg uitlopen geeft een vroege bloei en dus vroege rijping. De opbrengst is hoog en de bessen zijn middelgroot. De wijn van deze druif is donkerrood met een goed fruitig boeket en heeft bourgogne karakter. De wijn is snel op dronk.

Cabernet Cortis is een kruising van Cabernet Sauvignon x Solaris, en is een hybride blauw druivenras uit Duitsland.Het heeft de kenmerken van Cabernet Sauvignon. De wijnen zijn vol, dieprood en tannine-rijk en worden het  liefst op eikenhout opgevoed. De druif is redelijk goed tegen vorst bestand en ontwikkelt zich mooi met weinig zonuren. De druif loopt al vroeg uit, ongeveer half april. De trosvorm is langgerekt en cilindrisch. Een mooie druif die niet al te bewerkelijk is.

Pin It on Pinterest

Share This