Achterhoekse Wijnen Bekroond Met Prijzen

NEEM CONTACT MET ONS OP
wijn Zutphen

Achterhoekse wijnen bekroond met prijzen

BORCULO – Achterhoekse wijnen doen het goed. De wijnbouwers uit deze regio zijn zondag zes keer in de prijzen gevallen bij de wijnkeuring der Lage Landen, een jaarlijks initiatief van stichting Wijninstituut Nederland (WIN).

Jelle Boesveld en Richard Stegers

Wijnen van de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW), waaronder die van wijnhoeve Kunneman uit Geesteren, staan hoog aangeschreven. Alle zes ingezonden wijnen van de CVAW vielen in de prijzen. „Een prima resultaat”, reageert Rob Roth van Wijnhoeve Elanova in Vorden. „Daar mogen we best trots op zijn.”

In totaal werden er 188 wijnen uit Nederland en België ter keuring aangeboden. Ze werden in het Duitse Neustadt blind geproefd en beoordeeld door een onafhankelijk en professioneel panel van deskundigen. Dat gebeurde gelijktijdig met de zogenoemde Landesprämierung für Wein und Sekt. Kasteel Amerongen was zondag het decor voor de uitslag en de feestelijke prijsuitreiking.

Bekroond

De zeven Achterhoekse wijnbouwers die zijn aangesloten bij de CVAW zonden zes wijnen in die allemaal werden bekroond. Het grootste succes viel te noteren in de categorie rode wijnen. Daar waren alle drie de podiumplaatsen voor Achterhoekse wijnen.

Een gouden medaille was er voor Cabernet Cortis 2016. Regent op Holt 2016 werd beloond met zilver, terwijl Rondo 2016 aan de haal ging met brons. De witte wijnsoort Solaris 2016 behaalde ook een bronzen medaille. Verder waren er WIN-keurzegels voor de witte Johanniter en Uutblaozn beiden ook uit 2016, een goed wijnjaar. De winnende wijnen zijn onder leiding van keldermeester Esther Dondergoor en met inzet van de leden tot stand gekomen.

Streekproduct

De wijnboeren die bij de CVAW zijn aangesloten produceren zo’n 12 verschillende wijnen. Jaarlijks gaat het om ruim 30.000 liter. De Achterhoekse wijnbouwers timmeren nu zo’n vijftien jaar aan de weg. Met succes, want deskundigen en consumenten lopen weg met het streekproduct. De wijnen zijn verkrijgbaar bij steeds meer lokale winkels en horecagelegenheden. Verder worden ze verkocht bij de wijngaarden zelf die tijdens het seizoen wekelijks veel wijnliefhebbers ontvangen tijdens rondleidingen en proeverijen.

Pin It on Pinterest

Share This